Når fjernelse af en statue fører til styrket forsoning

Når statuer af ledere, der har forbrudt sig mod menneskerettigheder, er blevet revet ned, har det ikke sjældent ført til opblusset strid. Sådan er det ikke sket alle steder. I en canadisk by Victoria i British Colombia nedtog de et monument over en ikonisk leder på en måde, der bragte dens indbyggere tættere på hinanden.

Forud for nedtagningen var gået en længere forsoningsproces  for alle byens medarbejdere som har været vært for en samtaleserie arrangeret af City Family, Foormålet var at uddanne offentligheden om historien om Victoria og det oprindelige folk som byens stifter havde stået for underkuelsen af.  I kølvandet på   fjernelsen af byens første borgmester, MacDonald har byen været igennem  17 specifikke handlinger, der skal tages for “Forsoning og indfødte relationer.

” Handlingerne skal skabe systemiske forandringer, siger den nuværende borgmester Helps, og sikre, at forsoning bliver “indlejret i byens praksis” gennem en bred vifte af foranstaltninger, fra øget synlighed af oprindelige folk og kulturer i hele byen til sværere samtaler om landsuverænitet.

Læs mere her.