Utraditionelt fængsel begrænser omfanget af kriminelle, der falder tilbage

Når man tænker fængsel, så tænker man måske tremmer, uhumske forhold og uniform. Det har en lille ø i Norge gjort op med.

Forestil dig en idyllisk, økologisk ø med lidt under 200 beboere. De bor i små huse, hvor de deler køkken og faciliteter med de andre på øen. Deres arbejdsdag kan bestå af at passe heste og køer, fikse solfangere, arbejde i køkkenet, dyrke grøntsager og reparere cykler. Husene bliver opvarmet med træaffald frem for olie, og genbrug betyder meget for beboerne. Det lyder næsten som en bæredygtig sommerlejr, men det er det ikke. Det er et fængsel i Norge, på øen Bastøy, der ligger 80 km syd for Oslo.

Det hele handler om at forbygge at kriminelle falder tilbage i kriminalitet når de kommer ud igen. I Danmark er tilbagefaldsprocenten på 30% – på Bastøy er den på 16%. Læs mere her.