Buurtzorg: Hollandsk helse der viser vej ud af bureaukrati og kontrol

Vi er nød til at se os om efter nye modeller når det drejer sig om vores hospitals- og sundhedspleje. Det danske er blevet alt for bureaukratisk og kontrolbaseret. Sådan siger regionsdirektør Hjalte Aaberg. Han henviser som inspiration til Buurtzorg i Holland som er en banebrydende sundhedsorganisation etableret for 10 år siden med en sygeplejerske-ledet model af holistisk pleje, der har revolutioneret samfundsplejen i Holland. Det er baseret på selvstyring, kontinuitet, opbygning af tillidsforhold og opbygning af.

Kundetilfredshedsgraden er den højeste blandt sundhedsorganisationer. Medarbejdernes engagement og tilfredshed afspejles i at Buurtzorgs har fået titlen Best Employer (4 ud af de sidste 5 år). Ikke bare bedre tilfredshed blandt brugere og medarbejder, men der er foretaget imponerende økonomiske besparelser. Ernst & Young dokumenterede besparelser på omkring 40 procent til det hollandske sundhedsvæsen.