Oprindelige folk vinder også sejre

Menneskerettighedsorganisationen IWGIA’s nye direktør, Julie Koch kæmper for de oprindelige folks rettigheder. Der er 370 mio. og der er alt for lidt opmærksomhed om hvordan deres rettigheder trædes under fode, men også om de sejre de trods alt kæmper sig til.

F.eks. har Munduruku-folket i Amazonas med hjælp fra bl.a.Greenpeace for nylig stoppet en mega-dæmning, som ellers truede med, at et område på størrelse med Fyn ville blive oversvømmet.

Et andet eksempel er Standing Rock Siux-folket der har kæmpet bravt for at få den planlagte olieledning gennem deres territorium stoppet. Deres modstand har høstet støtter fra hele verden, og banker som Nordea har efter pres opgivet investeringer, der kan relateres til det omstridte projekt.

Et tredje eksempel at at Ogiek-folket i maj vandt en historisk retssag ved den afrikanske menneskerettighedsdomstol mod den kenyanske regering, som i årevis har tvangsforflyttet dem.

De fleste eksempler på rettighedsovergreb, modstand og konflikter foregår dog uden for den internationale presses opmærksomhed.

Læs mere her eller her.