Grøn aktivisme vinder frem

Repair Cafe handler ikke kun om hygge, kaffe og gratis reparationer. Caféerne er en del af en ny tendens inden for klima- og miljøaktivisme. Det konkluderer et nyt speciale i Sociologi ved Københavns Universitet, Louise Purup Nøhr. Initiativerne i denne miljøbevægelse omfatter også fødevarefællesskaber, urbane haver eller byttemarkeder, og de er alle baseret på frivillig arbejdskraft og fokuserer på at ”tænke globalt, men handle lokalt”. At fixe en toaster eller reparere et par gamle jeans til Repair Cafe er med til at gøre den abstrakte klimakrise mere nær og håndgribelig. Det giver følelsen af at gøre noget i fællesskab med andre mennesker – velvidende at man ikke kan redde hele verden.

Initiativerne er hverken lige så synlige eller organiserede som de klassiske miljøbevægelser, såsom Greenpeace eller NOAH. Derfor overses de ofte. Men selvom reparationscafeer, urbane haver, fødevarefællesskaber m.m. ved første øjekast er meget forskellige, er de samlet set udtryk for en ny tendens indenfor klima- og miljøaktivismen. En ny måde at være grøn aktivist på.

Læs specialet “Deltagelse i grønne borgerinitiativer, et pragmatisk sociologisk casestudie af Repair Café”, af Louise Purup Nøhr.