Den svenske virksomhed Modvion arbejder med, hvad den selv kalder træteknologi. Virksomheden har længe arbejdet på ideen om at gøre vindmøller mere klimaneutrale ved hjælp af træ, og den ide er den nu ved at realisere. I den svenske by Skara er virksomheden netop nu i gang med at opstille et 105 meter højt tårn af træ, som sidenhen skal blive til en fungerende vindmølle.
På toppen af trætårnet skal der monteres en 2 MW vindturbine som produceres af Vestas, der også er aktionær i den svenske virksomhed. Inklusiv vingerne bliver vindmøllen 150 høj. Vindmøllen bygges til energivirksomheden Varberg Energi.
»Dette er starten på en ny grøn industri. Ved at bruge nordiske råmaterialer og svensk teknologi kan vi producere klimaneutralt vindenergi til et voksende globalt marked,« siger Otto Lundman, administrerende direktør i Modvion, i en pressemeddelelse.
Tidligere på året begyndte arbejdet med at lægge fundamentet, og nu er tårnet ved at blive samlet på stedet. Hver sektion af tårnet er en samling af fire moduler, og der skal så stables syv sektioner for at nå den planlagte højde.
Modulerne er lavet af lamineret finertræ, der produceres på Modvions egen fabrik i Gøteborg. Til produktionen bruger de skandinavisk gran fra nordiske skove, der er FSC eller PEFC certificerede.
Ifølge Siemens Gamesa er det tårnet, der er den største synder, når det kommer til udledninger af drivgasser gennem en vindmølles levetid. Derfor er der en masse positivt at hente på klimakontoen ved at bruge trætårne i stedet for ståltårne. Udledningerne er meget lavere ved udvinding af råmaterialet og i produktionen af modulerne. Derudover bliver der også lagret CO2 i træmodulerne.
Ifølge Modvion har træet, de bruger til modulerne, en bedre styrke til vægtratio end stål har, hvilket giver meget lettere mølletårne. Det hjælper til en nemmere og billigere transport, blandt andet fordi der ikke skal bruges særlige tilladelser til at at transportere disse mindre og lettere træmoduler.
Projektet har efterhånden også været længe undervejs. Allerede i 2018 skrev Ingeniøren om de indledende faser af det svenske projekt.
I fremtiden har Modvion planer om at bygge flere og større vindmøller. Til at starte med bliver det kun onshore, men virksomheden mener selv, at deres teknologi sagtens kan bruges offshore.
Har man lyst til at dykke mere ned i fakta om træ vindmøllerne, kan der læses mere her.
Kilde: Ing. dk
Jamen vi nærmer os da. Så mangler vi kun at de smider de der store vindturbiner ud og begynder at lave mindre vindturbiner som kan sidde på 3en almindelig grund.