USAs største geotermiske anlæg sættes i gang

To nystartede virksomheder har annonceret planer om at bygge verdens næststørste geotermiske kraftværk i Salton Sea i Californiens sydøstlige ørken. (Det største ligger i Kenya).

Her vil de hente naturlig varme fra jordens indre og omdanne det til elektricitet ved hjælp af dampturbiner. Udover at producere ren energi, vil det geotermiske anlæg også indgå i en minedrift, der ville begynde at udvinde lithiumcarbonat, der kan anvendes til batterierne i elbiler- samt mangan, zink og andre mineraler i 2019. Det geotermiske kraftværk ventes at kunne sættes i gang i 2020 og vil producere næsten seks gange elektricitet som lignende faciliteter på området.

I Europa er Island længst fremme med geotermisk høst af energi fra øens varme kilder. Danmark har små anlæg i Thisted og på Amager, men der er planer om flere: Ifølge forskere fra GEUS, (De Nationale Geologiske Undersøgelser i Danmark og Grønland), er prognoserne gode. De vurderer, at 75 grader varmt vand kan pumpes op fra undergrunden og varme huse op helt co2-neutralt i over halvdelen af landet.

Allerede nu er det ikke langt fra, der kan tages en beslutning om at oprette store geotermiske anlæg i Aalborg og København, siger Lars Henrik Nielsen, afdelingsleder i GEUS.

Læs mere her