Nationalbanken kan overtage bankernes produktion af e-penge

Organisationen ”Gode Penge” sender her i juletiden særlige adventshilsner til deres medlemmer. Således havde den første adventshilsen en sensationel melding: Nationalbanken kan bryde de private bankers monopol på at producere elektroniske penge og sørge for at de bruges direkte i finansloven til igangsætning af initiativer som regering og folketing beslutter skal iværksætter. Centralbanker i Sverige og Canada overvejer at sætte gang i produktionen af elektroniske penge. Tør vi i Danmark og tør vi lade folketinget og ikke bankerne bestemme hvad pengene skal bruges til.

Læs hvad foreningskoordinator Sofie skriver:

I dag er der to måder vi kan holde vores penge: fysisk med kontanter eller digitalt på en konto, som vi kan se på netbank. Centralbankernes nye e-kroner kan vi komme til at holde på tre forskellige måder:En mulighed er, at vi får endnu en konto i vores private bank, hvor der kun står e-kroner. Du kan altså se i din netbank, hvor mange penge du har som e-kroner og som digitale penge skabt af de private banker. Det vil ikke ændre vores pengesystem synderligt, fordi private banker stadig vil have kontrollen over betalingssystemet.

En anden måde at holde e-kronerne på er, hvis vi får en konto i Nationalbanken. Det gør os mere uafhængige af de private banker, fordi vi får et offentligt betalingssystem, som staten kan garantere. Og staten kan lade de private banker gå konkurs, hvis de driver dårlig forretning. Det gør det mere risikabelt at have sine penge i de private banker, og mange vil foretrække at bruge Nationalbankens e-kroner. Dermed vil Nationalbanken genvinde kontrol med pengemængden, og måske vil private banker gå over til at formidle e-kroner og ikke selv skabe penge.

Den sidste mulighed er, at du selv kan holde e-kroner på en usb, din telefon eller en anden device. Det vil svare til en elektronisk form for kontanter. Fordelen er, at du har juridisk ejerskab over dine penge og kan kontrollere, hvad der sker med dem. Ulempen er, at du mister dine penge, hvis du mister din device.

Uanset hvad, kommer vi tættere på det pengesystem, vi arbejder for, hvis centralbankerne begynder at lave e-kroner. Det vil øge opmærksomheden om pengesystemet, og det er en kernesten i vores reformforslag, at Nationalbanken kan kontrollere pengemængde ved at have monopol på at skabe fysiske og digitale penge.

Vi håber, du blev klogere på, hvordan fremtidens penge kan forbedre økonomien. Du kan læse mere i denne rapport af vores britiske søsterorganisation.

Læs mere om gode penge her.